Har du någonsin uppgraderat lamporna på bilen till LED eller Xenon och fått ett felmeddelande? Varför kommer detta och hur kan det hanteras? Många har frågor om felmeddelande, lampkontroll och canbus. I den här artikeln kommer vi att diskutera varför felmeddelanden uppstår på bilen och hur detta kan åtgärdas.
Vad är ett felmeddelande och vad är canbus?
Canbus och felmeddelande är två allmänt använda namn, och det kan vara svårt att förstå vad dessa betyder och hur dessa två är sammankopplade. Felmeddelande används när bilen visar ett fel i bilens display. Något de flesta har sett en eller flera gånger. Här kan du få fel på olika vanliga saker som lågt däcktryck, låg spolarvätska och på glödlampor eller viktiga fel som motorfel. Felmeddelandet visas vanligtvis på bilens display och informerar dig om vad som är fel.
Hur vet bilen att något är fel?
Det är här "canbus" kommer in. Canbus, normalt skriven CAN-bus, står för Controller Area Network och är i huvudsak ett system som gör att alla bilens komponenter kan kommunicera tillsammans. CAN-bus är inte ett nytt koncept som bara finns på nyare bilar, men har använts i många bilar sedan slutet av 1990-talet. CAN-bus används till mycket. Som hur cruise control kan styra bilens hastighet, eller hur sensorn i däcken kan upptäcka lufttrycket på alla däck. Alla komponenter är anslutna till CAN-ledningar, så att information kan flyta mellan komponenterna. Normalt är bilens kördator hjärnan i bilen och är i mitten av allt informationsflöde från alla bilens komponenter.
Varför får jag felmeddelanden på mina glödlampor?
Felmeddelanden på lampor är en del av bilens lampkontroll-funktion, som är en inbyggd funktion i CAN-bus systemet på bilen. Funktionen för glödlampa är inte en ny funktion som bara finns på nyare bilar. Vi kan se att även bilar som lanserades före år 2000 levereras med detta. Syftet med lampkontroll funktionen är att meddela föraren att något är fel med de externa glödlamporna på bilen. Det här är glödlampor du vanligtvis inte ser så ofta eftersom de bara tänds medan bilen kör. Därför är det ett bra koncept att passa på att alla externa glödlampor fungerar korrekt. Nackdelen med lampkontroll funktionen är att den är ganska fyrkantig. Hur lampkontrollen fungerar är att den läser vilken strömförbrukning en glödlampa har. Detta görs på olika sätt och beror på bilen, men ofta skickar bilen en låg effektpuls till glödlamporna för att kontrollera strömförbrukningen. Om en glödlampa fungerar har den rätt strömförbrukning, medan en trasig glödlampa har låg eller ingen strömförbrukning. Bilen har förinställda parametrar i lampkontroll funktionen, så att bilen kan bedöma om strömförbrukningen är för låg eller inte. Om strömförbrukningen är för låg betyder det att det är något fel med glödlampan. Detta registreras som ett felmeddelande i bilen. Detta visas normalt på displayen.
Jag får inte ett felmeddelande, men lamporna blinkar, flimrar eller lyser inte.
Det är inte alla bilar som ger ett felmeddelande på glödlamporna, även om lampkontroll är inbyggd i bilen. Bilen kan också vidta olika åtgärder för att förhindra ytterligare fel eller minska energiförbrukningen. Vissa bilar bryter strömmen till glödlampan som det är något fel med. Vilket kan göra att lampan inte tänds om något är fel. Vissa bilar begränsar strömmen till just den glödlampan, vilket kan orsaka blinkande och flimrande till exempel med LED-lampor. Andra bilar skickar kontinuerligt effektpulser till glödlampan för att kontrollera den regelbundet om felet är fixat, vilket kan orsaka blinkning.
Varför får jag felmeddelanden på LED och Xenon?
Eftersom glödlampans kontrollfunktion använder lampans strömförbrukning som utgångspunkt för att kontrollera om lampan fungerar eller inte, kan det finnas problem med eftermontering av Xenon, men särskilt med LED. LED är känd för att ha betydligt lägre strömførbrukning än halogen. I många fall kan det vara så mycket som 600% skillnad i strömförbrukning. Xenon har också normalt lägre strömförbrukning än halogen. Pga detta är strömförbrukningen så låg att bilen tror att det är något fel med lampan. Därför ger bilen ett felmeddelande, och fel som att den blinkar/flimrar och att lampan inte tänds kan uppstå.
Hur fixar jag felmeddelanden på LED?
Eftersom LED har så låg strömförbrukning måste vi kompensera, så att bilen inte tror att det är något fel med lampan. Detta görs med det som kallas ett motstånd. Motstånd hjälper oss att dra mer energi på en krets, vilket ökar den totala energiförbrukningen. Mängden motstånd du behöver varierar beroende på vilken lampa du använder. Hur du tar reda på hur mycket motstånd du behöver är väldigt enkelt. Vi måste börja med den ursprungliga glödlampan och vilken kraft den har. Detta står normalt på glödlampan och definieras i ”W” (Watt). Till exempel har en H7-halogenlampa 55w strömförbrukning. När vi vet detta måste vi se hur mycket energi LED-lampan använder. Observera att vissa aktörer använder "50w" och "80w" i produktnamnet, men oftast är det den upplevda effekten från LED-lampan och inte den faktiska strömförbrukningen. Normalt har H-sockel LED-lampor en energiförbrukning mellan 7 och 25w. När vi vet hur många watt LED-lampan använder kan vi se hur mycket som saknas. Vi har diodlampor som har inbyggt motstånd som fungerar felfritt på de flesta bilar. Vi rekommenderar att du använder dessa lampor för att förhindra felmeddelanden. För lampor utan inbyggd motstånd har vi också universala motstånd med styrkor på 10w, 25w och 50w. en plug & play-variant för H-sockel, W5W och BA15S-lampor. Observera att det inte är något problem att använda ett starkare motstånd så att den totala energiförbrukningen är mer än vad som är originalt. Det är viktigt att inte överstiga 30-40% av den ursprungliga strömförbrukningen. Observera att ett motstånd drar el och därför kommer att utveckla värme. Mängden värme beror på motståndets styrka, men det rekommenderas att montera dessa så att de inte har direktkontakt med plast eller ledningar.
Kan felmeddelanden programmeras bort?
Många bilar låter dig enkelt programmera bort lampkontroll systemet på olika funktioner. Om du har tillgång till programmeringsutrustning kan du helt enkelt säga till bilen att den inte bör kontrollera om det finns fel på till exempel dimljus. Det kan programmeras så att bilen "glömmer" att det finns dimljus, och därmed inte kontrollerar för fel som kan uppstå med LED och olik strömförbrukning.
Hur fixar jag felmeddelande på Xenon?
Xenon kan lösas på liknande sätt som LED, med motstånd. På grund av hur Xenon fungerar löser detta inte alltid problemet. Xenon är byggd på ett sätt där lampan måste värmas upp för att tändas. Ju varmare lampan är, desto mer lyser den. På grund av detta är det en försening i ljusstyrkan när den tänds. För att förhindra lång uppvärmningstid levererar ballasten upp till dubbelt så mycket kraft när lampan tänds. Detta normaliseras efter 10-20 sekunder när lampan värms upp. På grund av detta kan motståndet vara svårt att använda eftersom strömförbrukningen snabbt kan bli mycket hög för bilen när lampan tänds. Sedan ökar ett motstånd strömförbrukningen för en krets. För att förhindra sådana fel har vi en digital lösning i våra ProSystem-xenonprodukter. Dessa produkter har en inbyggd mikrochip som kommunicerar med bilens canbus system och säger till bilen att det inte är något fel med lampan. Vi alltid garantera en felfri montering med vårt ProSystem xenonset och ProSystem-ballaster.
Kan jag få felmeddelande på Extraljus?
Många undrar om du kan få ett felmeddelande på extraljus, och svaret är nej. Det rekommenderas alltid att montera extraljus med ett reläset, så att det drar ström direkt från bilens batteri. Det rekommenderas aldrig att montera extraljus så att de drar el direkt från bilens strålkastare, eftersom det kan påverka bilens strömnät och kan orsaka felmeddelande. Fördelen med ett reläset är att det har ett inbyggt relä som kan styra extraljuset och drar el direkt från bilens batteri, så att vi undviker ändringar i bilens strömnät. Ett relä har en “öppna och stänga” funktion för ström och kan bestämma när strömmen kan gå till extraljuset. Detta styrs av vad som kallas en styrströmssignal till reläet. Styrströmssignalen är normalt positiv strömstyrd och måste anslutas på plusledaren till bilens helljus. Denna kabel "lånar" en del av den positiva signalen från bilens ursprungliga helljus, så när bilens helljus är på, öppnas reläet och strömmen går till extraljuset . Eftersom vi med denna lösning bara "lånar" signalen från bilen, har det ingen inverkan på bilens funktioner och bör därför inte ge felmeddelande. Detsamma gäller för nyare bilar med LED och Xenon-original där helljuset är canbusstyrd. Här används en canbus-modul från CanM8 eller Modernum som "läser" bilens signaler och kan se om bilens helljus är på eller av. Detta har inte heller någon effekt på bilens funktioner och kommer inte att ge ett felmeddelande.
Vi hoppas att du har blivit lite klokare och har en bättre förståelse för felmeddelande, lampkontroll och canbus efter att ha läst den här artikeln.